Zakaj nas bolijo stopala?

Zakaj nas bolijo stopala?

Stopala so pogosto spregledan, a izjemno pomemben del našega telesa. Bolečine v stopalih lahko močno vplivajo na našo sposobnost gibanja in kakovost življenja. Boleča stopala so odraz različnih dejavnikov kot so prekomerna obremenitev, nepravilna obutev, povišana telesna teža, poškodbe, staranje ali nekatere bolezni. Vse to lahko prispeva k neprijetnim občutkom v stopalih, pojavi se lahko namreč pekoča bolečina v stopalu.

Vzroki in dejavniki tveganja

Eden od najpogostejših vzrokov za bolečine v stopalih je prekomerna obremenitev, kar lahko za posameznika predstavlja stoječe delo ali pa preobremenitev v športu (tek, nogomet, badminton itd.). Pomemben vpliv za nastanek težav in boleče stopalo ima tudi posameznikova oblika stopala (plosko stopalo, obokano stopalo, ekvinovarus) in položaj petnice (valgus/varus pernice) ter statična in dinamična biomehanika stopala. Bolečina v stopalu ali bolečina v podplatu se lahko pojavi tudi ob določenih dodatnih dejavnikih tveganja, kot so zmanjšana mišična moč intrinzičnih mišic stopala, mišic gležnja, zmanjšana stabilnost ter uporaba neprimerne obutve.

To so dejavniki, ki lahko povzročijo utrujenost, otekanje, pekoč občutek v področju glavic stopalnic (metatarzalgija, mortonov nevrom), bolečine v petah (trn v peti, plantarni fasciitis, haglundova eksostoza, retrokalkanearni burzitis) ali v področju tetiv, ki se priraščajo na kosti stopala (vnetje ahilove tetive, peronealni tendinitis, tendinitis mišice tibialis posterior, tendinitis ekstenzorjev prstov) in bolečine v področju prstov (hallux valgus, deformacije prstov).

Poškodbe, kot so zvini ali zlomi, lahko povzročijo akutne bolečine, otekanje ter nezmožnost obremenjevanja. Vnetje sklepov v področju stopal je pogosto povezano z boleznimi, kot so revmatoidni artritis, osteoartritis ali diabetes. Te bolezni lahko vplivajo na zmanjšano gibljivost sklepov, togost kit in živcev, kar povzroča kronične bolečine, ki zahtevajo daljšo rehabilitacijo. Izredno pomemba je tudi pooperativna rehabilitacija različnih patologij stopala, ki zahteva specialna znanja iz fizioterapije.

Fizioterapevtska obravnava

Zdravljenja bolečin v stopalih se v Fizioterapiji in ortotiki Vitez lotevamo s celostnim fizioterapevtskim in ortotskim pregledom. Le-ta zajema pregled medicinske dokumentacije, anamneze ter celostni klinični pregled po katerem sledi razumljiva razlaga diagnoze ter okvirni plan rehabilitacije. V kolikor so potrebne dodatne preiskave za ugotovitev točne diagnoze vas napotimo na ustrezno slikovno diagnostiko ali pregled pri specialistu. Na ta način prihranite čas, skozi faze rehabilitacije ste vodeni in usmerjeni tako, da čim hitreje pričnete z ustreznimi metodami zdravljenja.

Po postavitvi ustrezne diagnoze se usmerimo v odpravljanje vzroka nastanka vaših težav s stopali ter zdravljenje bolečega predela. Le na tak način lahko dolgoročno in učinkovito odpravimo vaše težave za popoln korak v zdrav aktivni življenjski slog.

Pomemben vidik zdravljenja usmerjamo v edukacijo pacienta in sestavo ustreznega kinezioterapevtskega programa vaj, ki ga dopolnjujemo z manualno terapijo in fizikalno terapijo (TECAR, ESWT – radialni in fokusirani) s čimer se držimo smernic z dokazi podprte prakse pri obravnavi vseh pacientov. To pomeni, da se ne odločamo za modalitete, ki nimajo terapevtskega učinka za zdravljenje vaših težav, s tem pa zmanjšamo tudi število potrebnih terapevtskih obravnav. Na ta način prihranite več sredstev.

S pomočjo poglobljenega ortotskega pregleda ocenimo ali je pri posamezni težavi
smiselno vključiti v zdravljenje tudi serijske vložke ali pa vas napotimo na izdelavo individualnih ortopedskih vložkov.

Rehabilitacija v ambulanti Fizioterapije in ortotike Vitez poteka v sproščenem vzdušju in vzajemnem sodelovanju med pacientom in fizioterapevtom.

Klikni tukaj in se naroči se na fizioterapijo ali posvet.

Poglej ostale

Prvi pregled in
individualna fizioterapija

€80

Individualna fizioterapija

Velika obravnava | €70
Srednja obravnava | €60
Mala obravnava | €50